dimecres, 7 de novembre del 2012

L'itinerari per la literatura castellera del Vendrell es converteix en aplicació per a smartphones





Aquest itinerari per la literatura castellera del Vendrell s'ha convertit en una audioguia per a smartphones. Vaig engegar aquest projecte amb la intenció de potenciar la component cultural i castellera del Vendrell, tot aprofitant que han estat molts els personatges il·lustres de la vila que han dedicat part de la seva obra a l’activitat castellera. 

Amb una selecció de textos d’aquests autors, vaig dissenyar una passejada per la literatura castellera pel centre del Vendrell que es pot fer en forma de visita guiada per a grups, però en la que ja des del principi volia fer ús d’eines de la web 2.0. Ara, s'afegeix la conversió d'aquest material en audioguia per a smartphones.




L’itinerari passa per diferents punts relacionats amb aquests autors en els quals s’aprofita per llegir un fragment, per ells escrit, de temàtica castellera. Entre altres espais, dins del recorregut estan inclosos el Monument als Castellers de Josep Cañas, el local dels Nens del Vendrell, la fundació Apel·les Fenosa, la plaça Nova, la casa pairal d’Àngel Guimerà, la plaça Vella o la placeta dels Germans Ramon i Vidales, entre altres.

Al llarg del recorregut es recuperen textos d’autors com Salvador Espriu, Emili Miró, Pau Casals, Andreu Nin, Ramon Ramon i Vidales o Josep Aixalà, entre molts altres, tots ells protagonitzats pel món dels castells. En total són 19 fragments de diferents tipologies, entre les quals trobem poesia, cròniques, articles periodístics o prosa, tant del segle XIX com de començaments i mitjans del XX.

La ruta es va estrenar el mes de juny, quan es va oferir com a sortida literària als integrants del Club de Lectura de la Biblioteca PúblicaTerra Baixa. Més recentment, els Nens del Vendrell la van incloure dins dels actes de celebració del seu patró, Sant Zacaries, on es va tornar a repetir el recorregut acompanyats, en aquesta ocasió, de les Gralles del Baix Penedès, que van complementar les explicacions sobre els autors i les lectures del textos amb els diferents tocs que integren la música dels castells.


Un projecte 2.0

La ruta per la literatura castellera del Vendrell és, a més d’un itinerari que es pot fer de manera guiada, amb una persona que la condueix i va proporcionant les explicacions relatives a cadascun dels punts d’interès, un producte que aprofita les eines de la web 2.0.

Així, vaig crear aquest bloc, www.vendrelletresicastells.blogspot.com, en el qual es poden consultar els textos íntegres que es tracten durant el recorregut, a més d’imatges i fotografies i altres informacions complementàries. També vaig crear perfils socials, com ara una pàgina a Facebook, que em va servir per anar donant a conèixer les entrades que anava publicant en aquest bloc, i un hashtag a Twitter, #vendrelletresicastells.

Una audioguia

A més de l’aprofitament de les eines 2.0, el recorregut s’ha transformat també en una audioguia que es pot descarregar i instal·lar en smartphones amb sistema operatiu Android o iOS

Per a la creació de l'audioguia he comptat amb la tecnologia de Woicesguides i la col·laboració dels seus responsables, una plataforma d’origen vendrellenc. Ara,  qualsevol persona pot fer l’itinerari sencer fent servir el seu smartphone com a font per conèixer les informacions relatives a cada punt d’interès i, al mateix temps, per escoltar la lectura del fragment corresponent a cadascun d’aquests punts.

Woicesguides, en aquest sentit, ofereix la possibilitat de dissenyar un itinerari integrat per arxius d’audio, de manera que es pot fer un recorregut escoltant les diferents gravacions com si hi hagués al nostre costat una persona que ens estigués explicant i informant sobre allò que estem veient.

La combinació d’eines pròpies de les noves tecnologies permeten, d’aquesta manera, superar alguns dels obstacles de productes culturals tradicionals, com ara el de no poder participar de la visita guiada el dia que se celebra. Ara, les persones que aquell dia no hi puguin assistir i estiguin interessades en el tema en qüestió, tenen la possibilitat de fer-lo pel seu compte i de disposar de tota la informació relativa al mateix.




dilluns, 5 de novembre del 2012

I per Sant Zacaries... pilar de 6 carregat!








La Plaça Vella del Vendrell va viure ahir un altre moment històric protagonitzat pels Nens delVendrell. Va ser en motiu de la diada de Sant Zacaries, el patró de la colla local, quan els de la camisa vermella van anunciar que intentarien un castell no aconseguit durant quaranta anys: el pilar de sis. L’última vegada que s’havia portat amb èxit a plaça va ser l’any 1972, en la diada d’homenatge a Jan Julivert que es va celebrar el setembre d’aquell any al Vendrell.

Durant els últims mesos, aquest emblemàtic espadat s’havia estat assajant amb intensitat. Cal recordar que van ser els Nens del Vendrell els qui van aconseguir descarregar-lo per primera vegada en el segle XX, el setembre de 1969, justament per la diada de Sant Zacaries, i que dos mesos després, també per primera vegada en el segle XX, s’aconseguia descarregar el pilar de set amb folre.

Els Nens havien encetat la seva diada descarregant un cinc de set després d’un intent desmuntat, al qual va seguir un quatre de set amb l’agulla. I en tercera ronda va saltar la sorpresa en anunciar-se el pilar de sis, un pilar que es va coronar amb seguretat però que va caure en iniciar-se la descarregada. Amb el d’ahir, aquest és el pilar de sis número 20 de la història dels Nens, amb nou de descarregats i onze de carregats.

La diada d’ahir va posar el colofó a una gran temporada plena de moments històrics, com ara el fet d’haver tornat a descarregar la torre de vuit folrada al Concurs de Castells de Tarragona del passat octubre, i de tornar-ho afer per la diada de Santa Teresa, assolint una fita mai aconseguida en la història de la colla, com ara descarregar dues torres de vuit en una mateixa temporada. I ara, amb el pilar de sis carregat, s’arrodoneix una temporada per emmarcar que obre grans expectatives per a l’any vinent.

A més de la diada, els Nens han celebrat tot un seguit d’actes durant el cap de setmana. El programa d’activitats es va iniciar dissabte al matí, amb la passejada per la literaturacastellera del Vendrell que es va fer pel centre de la vila. En companyia de les Gralles del Baix Penedès, els assistents van participar de la lectura de textos sobre l’activitat castellera escrits per personatges il·lustres del Vendrell.

La tarda de dissabte va estar dedicada a la canalla, que va poder gaudir d’una festa especial i una sortida al passatge del terror de Calafell. I diumenge, després de l’actuació, la colla va celebrar un dinar de germanor per tancar els actes d’un cap de setmana que la colla recordarà durant molt de temps.