dimarts, 16 de novembre del 2010

Els Castells a un pas d’aconseguir ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO



(informació elaborada des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya)

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO es reuneixi a Nairobi (Kenya) per decidir si declara els Castells, entre d’altres elements d’arreu del món, Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La delegació catalana que va viatjar ahir dilluns a Nairobi per defensar la candidatura dels castells està encapçalada pel president de Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. També han viatjat a la capital de Kenya el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, l’editor de la revista Castells, Jordi Roigé, i el cap del departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, Lluís Garcia Petit.

Entre el 15 i el 17 la UNESCO celebrarà, al Kenyatta International Conference Centre de Nairobi, la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, en la qual s’ha de decidir quines candidatures, de les 47 que s’hi presenten, s’inclouen en la llista del Patrimoni Cultural i Immaterial.

La candidatura

La candidatura “Castells patrimoni immaterial de la humanitat” va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l’11 de juny de 2008. Posteriorment, una delegació catalana integrada per representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de la revista Castells, va presentar la documentació de la candidatura dels castells davant la seu de la UNESCO a París.

La Llista del Patrimoni Immaterial de la UNESCO

La Llista Representativa del patrimoni Immaterial de la Humanitat ja inclou 166 elements d’arreu del món. Per poder ser inscrits, els elements han de respondre a una sèrie de criteris, entre els quals s’inclou el de contribuir a donar a conèixer el patrimoni cultural immaterial i afavorir la presa de consciència de la seva importància.

Adoptada l’any 2003 i ratificada per 132 estats, la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial promou la protecció d’elements com les tradicions i expressions orals, les arts de l’espectacle, les pràctiques socials, rituals i celebracions festives, els coneixements i pràctiques relacionats amb la natura i l’univers i les tècniques artesanals tradicionals.

Integrat per 24 membres escollits per l’Assemblea General dels Estats Membres en la Convenció per a la Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial, el Comitè Intergovernamental és un dels seus òrgans directors.

Quatre dels elements inscrits en anteriors edicions a la Llista corresponen a l’Estat Espanyol: la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de l’horta de València i el “Silbo Gomero”.

Per a més informació:

ECOS, Espais de Comunicació Social

Noemí Gallardo Email: ngallardo@ecos.cat

Tel. 93 221 94 90/ 656 356 763

Twitter: www.twitter.com/ccunesco2010

Facebook:

http://www.facebook.com/castellspatrimonidelahumanitatcandidaturaunesco2010#!/pages/Castells-Patrimoni-de-la-Humanitat-Candidatura-Unesco-2010/122239427792414

Així mateix, també es pot seguir en directe l'evolució de la sessió d'aprovacions de noves candidatures en aquest webcast:

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00340

Festa de celebració

En cas que la candidatura dels castells sigui finalment inclosa en la llista del patrimoni de la humanitat, el proper dissabte dia 20, de les 18:00 a les 21:00, se celebrarà una festa a la fàbrica de la Damm, al carrer Rosselló 515 de Barcelona. L'entrada és gratuïta i la barra serà a preus populars, a banda que els beneficis aniran a promocionar la candidatura.

La festa comptarà amb les actuacions en directe de dos grups, Teràpia de Xoc i els vendrellencs Lax'n'Busto! A més, també hi haurà un espai per la canalla.

Cal insistir en què la festa es farà només en cas que la candidatura dels castells hagi estat aprovada.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada