dijous, 21 d’abril del 2011

Sant Jordi i els castells





Demà se celebra una de les festes que més m’agraden, la de Sant Jordi, tot i que en aquesta ocasió estaré fora de Catalunya –curiosament, en un lloc on hi ha una important “Ruta dels castells”- i no la podré viure de la forma habitual: navegant entre paradetes, remenant llibres amb l’expectativa de descobrir la troballa amagada, comprant la rosa a algun grup d’estudiants que es volen finançar el viatge de fi de curs, i sentint que aquesta, tot i la deriva cap a la mercantilització, continua sent una festa del poble que es viu al carrer.

També la diada de Sant Jordi és present en el món casteller. I no només perquè a la llegenda hi surti un castell –que també- sinó perquè es tracta d’una de les dates on podem trobar actuacions castelleres. És el que, segons l’agenda de la Coordinadora de Colles Castelleres, passarà a poblacions com Alfarràs, Le Bouleau, Esplugues de Llobregat, Olot, Salt, Salou, Manresa, Mataró, Reus o Tarragona.

Però la vinculació de Sant Jordi i el món casteller es pot viure també d’una altra manera. Si el 23 d’abril és el dia del llibre, aprofitem-lo per a regalar-ne un. La bibliografia castellera és àmplia i variada, i podem trobar-hi des d’assajos històrics, obres de recerca, llibres de fotografies o publicacions commemoratives de colles fins a contes infantils i altres materials que cal tenir en consideració.

Hi ha molt per llegir sobre castells. I no només en els llibres, sinó en revistes, blocs, fòrums i altres espais on gent amb coses molt interessant a dir mereix ser llegida. De la mateixa manera que el llibre no s’engega, sinó que es llegeix, que Sant Jordi (i no només Sant Jordi, és clar) serveixi per a llegir –sigui a través del mitjà que sigui- sobre castells.

A continuació deixo una petita recopilació de materials més o menys relacionats amb els Nens del Vendrell per si algú s’anima.

SOBRE HISTÒRIA DELS CASTELLS

Tres assajos de referència per endinsar-se en l’apassionant període històric que va anar convertint el Vendrell en un indret clau en el desenvolupament i la renaixença del món casteller.

- “Presència castellera al Vendrell fins l'any 1926”, Pere Ferrando i Romeu. El Vendrell: Patronat Municipal de Serveis Culturals del Vendrell, 1991. 272 p. : il. ; 22 cm.

- “La Renaixença castellera al Vendrell”, Pere Ferrando Romeu, Salvador Arroyo i Julivert. Tarragona: El Mèdol; El Vendrell: Ajuntament del Vendrell, Àrea de Cultura, 1995. 341 p.: il.; 22 cm.

- “El Penedès casteller: pàgines d'història”, Pere Ferrando i Romeu. Valls: Cossetània, 1998. 168 p.: il.; 24 cm. Col·lecció L'Aixecador; 3

SOBRE ELS NENS DEL VENDRELL

Obres centrades específicament en la història dels Nens del Vendrell, de consulta obligatòria per a tots aquells que vulguin conèixer qui som, d’on venim i.. cap a on anem?

- “Història dels castellers els "Nens del Vendrell": 1926-1957”, Emili Miró i Fons. Barcelona: Rafael Dalmau, 1961. 94 p.: il.

- “50è aniversari dels castellers Nens del Vendrell: 1926-1976”. El Vendrell: Comissió Organitzadora del Cinquantenari dels Nens del Vendrell, DL 1976. 32 p.: il.; 24 cm.


- “Nens del Vendrell: 75 anys d'històries castelleres”. Tarragona: El Mèdol, 2002. 103 p.: il. col.; 27 cm. Col·lecció L'Agulla. Sèrie gran; 13

- “Pau Casals i els castells: dos sentiments catalans”, Ferrando i Romeu, Pere; Salvador Arroyo i Julivert. Valls: Cossetània, 1998. 87 p.: il.; 24 cm. Col·lecció L'Aixecador; 4

DE FOTOGRAFIES

- “Nens'07: una crònica en imatges”, composició: Xavier Guardiola; fotografies: Montserrat Lasso i Olga Olivé. [S.l.]: Nens del Vendrell, 2007. 153 p.: il. col.; 21x25 cm.

PER A LA CANALLA

Alguns contes il·lustrats adreçats als més petits. Una bona forma d’anar-los introduint en el món de la lectura i en l’afició pels castells.

- “Petita història de Jan Julivert”, text de Maria Ramon Caballé i Salvador Arroyo Julivert; il·lustracions: Pilarín Bayés. Barcelona: Mediterrània, 1996. Descripció: [16] p.: il. col.; 27 cm. Col·lecció: Petites històries; 74

- “Castells, castellers i altres contes”, Joaquim Carbó... [et.al.]; il·lustracions: de Maria Espluga. Reus: Folch-Genivs, 1997. 109 p.: il.; 20 cm. Col·lecció: Allò que és nostre; 2

- “La Colla castellera”, conte de Trinitat Gilbert; il·lustracions de Montse Fransoy. Barcelona: La Galera, cop. 2005. [24] p.: il. col.; 22 cm. Col·lecció: La Galera popular; 67

- “En Maginet, tap de bassa”, Moya i Domenech, Bienve. Edicions El Cep i la Nansa.



ALTRES MATERIALS

- “El Toc de Castells: història i històries d'una música”, Joan Cuscó i Clarasó. Vilafranca del Penedès: Edicions i Propostes Culturals Andana, 2008. 128 p.: il.; 24 cm + 1 disc sonor (CD)

- “Fem pinya: butlletí dels Castellers Nens del Vendrell”. El Vendrell: l'entitat, 2003- 30 cm. (versió digital fent clic aquí)


- També es pot fer un petit glopet sobre la història dels Nens a l’apartat “Història” de la pàgina web.

- Molt interessant és la consulta al dipòsit digitalitzat ARCA, que permet accedir als continguts de diaris i publicacions catalanes ja desaparegudes, i a través del qual es poden fer interessants descobertes en forma de notícies, curiositats i articles antics.

MITJANS DIGITALS

I, tot i que ja no es tracti de lletres on es parli dels Nens, recomano que ningú es perdi les línies que dia a dia van deixant a la xarxa els nombrosos “bloguerus” castellers. Són “paraules interessants” (copio al Negre de Terrassa) que van dibuixant el rastre de la temporada castellera que val la pena anar resseguint. En la barra lateral d’aquest bloc en teniu un llistat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada