diumenge, 1 de maig del 2011

V Nit de Castells: una gran nit





Dissabte a la nit el Tecnocampus de Mataró va acollir la V Nit de Castells, un esdeveniment on els castells i l'activitat castellera són els autèntics protagonistes i que, a més, serveix per donar un cert aire d’oficialitat a la nova temporada. Organitzada per la Revista Castells, en aquesta edició hi va haver representació de 47 colles, planant durant tota la nit un fil argumental: el nomenament dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.



L’equipament on es va celebrar l’acte és magnífic, com també ho va ser l’organització de la trobada, que va comptar amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona i altres patrocinadors. Cal, en aquest sentit, felicitar a l’equip de la Revista Castells no només per fer de la Nit una cita molt agradable, sinó també per continuar mantenint en peu una iniciativa d’aquestes característiques, que serveix com a ben merescut homenatge al món casteller, i l’existència i continuïtat de la qual és ben necessària.

Amb una conducció de l’acte molt dinàmica i destacable, i acompanyament musical del grup “Xarop de canya”, també van estar molt encertades totes les persones que van anar pujant a l’escenari per fer els seus parlaments: Jordi Roigé –editor de la revista-, Santi Terraza –director-, i resta d’autoritats -, representant d’Unescocat, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i l’alcalde de Mataró, qui va tancar l’acte amb unes paraules especialment interessants que podeu llegir aquí.

L’altre fet destacable de la nit va ser el repartiment dels guardons anuals que la revista ofereix en diferents categories, on un Nen que porta 65 anys a la colla, el Marcel·lí Güixens, va rebre un més que merescut “Premi a la Trajectòria Castellera”. L’historiador vendrellenc Pere Ferrando va ser l’encarregat d’oferir una magnífica i emotiva glosa biogràfica del que el Marcel·lí ha significat per al món dels castells, i, en especial, per als Nens del Vendrell, amb les següents paraules:

Des dels nou anys que es posa la camisa castellera vermella.

De petit havia pujat a dosos i a quints dels castells més importants que es feien llavors.

Quan va créixer, el seu físic el va situar com a agulla en totes les construccions de la seva colla. Allí va aprendre molts dels secrets que guarden els castells, un fet que el va portar a pertànyer a un dels homes de confiança del mític Joan Julivert a mitjans dels anys 60 i que, plegats, conduirien a la seva colla a recuperar els primers folres del segle XX, amb el pilar de set i la torre de vuit on també hi anava d’agulla al folre.

Quan les coses es van començar a tòrcer i molta gent va abandonar el vaixell, ell en va agafar el timó durant tres períodes: el 1978, el 1984 i el 2000, i sempre va poder recuperar el quatre de vuit per la seva colla després d’anys de no fer-se.

Actualment continua exercint tasques tècniques i divulgant la seva experiència a les noves generacions, i l’octubre passat va tornar a emocionar-se amb la torre de vuit amb folre descarregada per la seva colla, 35 anys després de la darrera.

Per tant, reunit el Consell Assessor el passat dia 7 d’abril a Sitges, i fent de Jurat de la cinquena edició dels premis revista “Castells”, i tenint en compte aquests 65 anys d’activitat castellera ininterrompuda i profitosa, ATORGA el premi a la Trajectòria Castellera a: MARCEL·LÍ GÜIXENS MILÀ, DELS NENS DEL VENDRELL.

Va ser un moment realment emotiu tant per al Marcel·lí com per als representants dels Nens del Vendrell que hi érem presents, i que va ser rebut amb una forta ovació plena d’admiració i calidesa.

També la resta de premis van ser molt encertats i emotius. El premi a la “Iniciativa social a favor del món casteller” es va donar als Castellers de Lo Prado, de Santiago de Xile, un projecte que permet oferir una sortida a nens i joves a través de l’activitat castellera en un entorn degradat i marginal. El premi “Ambaixador de castells”, que es va atorgar a la Unesco pel nomenament dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. I la “Beca a un projecte de promoció del fet casteller” se la van emportar els Castellers de Badalona, per la seva iniciativa “Tots fem castells”, consistent en la integració de persones sordes en el món dels castells mitjançant l’elaboració d’una llenguatge de signes per a la terminologia castellera. Tres premis merescuts que demostren que els castells són una activitat plena de riquesa i de possibilitats, i què, més enllà de l’específic aixecament de ‘torres i pilars humans’ són una autèntica escola de vida.

En resum, una gran nit, plena de contingut, que amb aquesta edició, a més, va servir per a oficialitzar el nomenament de la Unesco, en tant que Miquel Botella –expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya- i Jordi Roigé –editor de la revista- van ser sorpresos amb el lliurament dels diplomes que acrediten la consideració dels castells com a Patrimoni de la Humanitat, i de la qual la Revista en va ser promotora.

Una nit rodona que, al mateix temps, hem d’esforçar-nos tots plegats en mantenir, i fer el possible perquè aquests temps de crisi no ens deixin sense la que considero és una més que bona i necessària revista, ni sense la possibilitat de mantenir un acte tant significatiu i especial com és la Nit de Castells.

Més sobre la V Nit de Castells al Pati Digital, dels Xics de Granollers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada