dissabte, 15 de maig del 2010

Presentació de "Tots som una colla"


El passat dijous es va presentar a Barcelona el programa "Tots som una colla", una interessant iniciativa d'integració a travès del món casteller. L'any passat els Nens del Vendrell vam ser una de les quatre colles que vam participar del projecte, amb un resultats prou interessants que esperem millorar aquest any, posant en marxa la campanya molt abans.

En el cas dels Nens, els tres tallers es realitzaran el dimecres 26 i el dilluns 31 de maig, i el divendres 4 de juny, coincidint amb l'assaig públic que fem a la Plaça Vella com a prèvia de la Diada d'Aniversari.

Aquí deixo la nota de premsa enviada des de la Coordinadora.

"Una trentena de colles castelleres participen aquest any en el programa d'integració de nouvinguts al món casteller "Tots som una colla". Aquest programa, plantejat com una invitació, consisteix en la organització d'uns tallers d'introducció als castells que s'adrecen especialment a la població immigrant, per tal que puguin participar en aquesta activitat. "Tots som una colla" és una iniciativa de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), juntament amb la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania i el Centre de Promoció de la Cultural Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

El programa s'ha presentat aquest migdia amb un acte celebrat al Consorci per la Normalització Lingüística, a Barcelona. Oriol Amorós, Secretari per a la Immigració de la Generalitat, ha destacat el fet que "en deu anys ha arribat al nostre país un milió de persones i el repte és aconseguir que d'aquí a deu anys siguin catalans de ple dret". En aquest sentit, l'aportació de les colles castelleres "no és només un granet de sorra, sinó que té un valor simbòlic important, ja que suposa una metàfora del que el país vol ser". Per la seva banda, Ramon Fontdevila, director del CPCPTC, ha destacat que amb projectes com aquest "volem fer servir la cultura popular per allò que sempre ha servit, com a espai de trobada, per crear consciència d'una sola comunitat".

Per la seva banda, el president de la CCCC, Miquel Botella, ha recordat que les colles castelleres ja han funcionat, històricament, com una eina espontània d'integració de nouvinguts a la cultura catalana. El fet que tothom és vàlid dins una colla castellera, que tothom hi pot participar, juntament amb la necessitat constant de les colles de sumar nous efectius, les converteixen en un actiu de primer ordre a l'hora d'acollir tota mena de persones.

L'any passat es va desenvolupar una prova pilot en quatre de les poblacions amb colla castellera que tenen més índex de població immigrant: Salt, Vic, Guissona i El Vendrell. Aquest 2010 el projecte s'ha ofert a les 56 colles castelleres existents en aquest moment. Fins el moment -encara és possible de sumar-s'hi- ja han confirmat la seva participació un total de 28 colles, pertanyents a una vintena de poblacions, entre les quals hi ha algunes de les més importants del país, com ara Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Mataró, Tarragona, Reus o Granollers."

Més informació sobre el projecte clicant aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada